Cześć! Patrząc na Twoje zdjęcia sądzę, że jeszcze z 4 - 8 tygodni powinnaś być na redukcji. Zacznij od wyliczenia kaloryczności: http://www.sfd.pl/-t276436.html Na redukcji zachęcam do rozpoczęcia od odjęcia 200-300 kcal. Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na [...]
Pierwsze kroki na redukcji. Część! Fajnie, że chcesz zadbać o siebie i swoją figurę. Mając 183cm wsrostu i ważąc 83kg nie jesteś osoba, która powinna chudnąć, ale nie widziałem Cię więc nie jestem w stanie ocenić. Natomiast jeżeli chcesz schudnąć to jak najbardziej usystematyzowane żywienie, czytaj dieta oraz regularny trening zdecydowanie Ci w [...]
Na redukcji jeżeli chcesz utrzymać swój poziom siły, a nawet relatywnie poprawić w początkowej fazie cięcia dobieraj jak najcięższe ciężary ( generalnie mowa tutaj o głównych bojach siłowych ) martwy ciąg/przysiady/wyciskanie sztangi płasko/wiosłowanie etc, aczkolwiek jeżeli nie zależy Ci na tym to możesz skonstruować plan w inny sposób. Nade [...]
[...] białka narosło wiele niedomówień. Białko jest materiałem budulcowym to wie każdy, ale białko nie jest jakiś cudownym składnikiem diety. Układając dietę wszystkie składniki węglowodany, białko, tłuszcze są istotne i trzeba do nich przykładać równie dużą wagę. Przez długi okres treningowy słyszałem różne koncepcje i wartości od 1,2 na kmc po [...]
Na redukcji to dieta low-carb, to oczywiste. Ale low-carb nie oznacza zero węgli. Na pewno oznacza zero węgli prostych. Więc jeśli chodzi o węglowodany to należy spożywać li tylko złożone o niskim IG, czyli produkty jak najmniej przetworzone. Chleb z mąki razowej, czy to pszennej, żytniej, czy orkiszowej, wysokie typy (1800-2000) jest jak [...]
Witam , pytanie - tylko po co Ci ten banan przed treningiem ? Banan jako owoc wysokokaloryczny nie jest dobrym pomysłem w diecie redukcyjnej. Jest on źródłem mieszaniny cukrów prostych i złożonych, przy czym ich proporcje zmieniają się w zależności od dojrzałości. Węglowodany zawarte w bananie bardzo szybko wchłaniają się z przewodu pokarmowego i [...]
jak wyzej jesli wliczysz te weglowodany do calodziennego bilansu to ok, jednak na redukcji lepiej unikac np. marchwi w ktorej jest 9g ww/100g a 100g to jakas mala marchewka wiec latwo przedobrzyc
[...] lub olej lniany, warzywa (zupy jarzynowe i warzywne, surówki), owoce (w ograniczonej ilości - np. jeśli banany to max. 2 sztuki, a nie całą kiść, jeśli jabłka to też ze 2), węglowodany złożone dobrej jakości w postaci makaronu razowego z mąki pszennej typ 1850 graham (ograniczone ilości), chleba razowego żytniego na zakwasie lub chleba pszennego [...]
Jestem na redukcji i kupilam MultiPower Shake & Shape treningi mam okolo 19,20 wiec chcialam pic to zamiast kolacji w koncu kolacja ma byc czysto bialkowa. w czym najlepiej rozmieszac ten proszek? W mleku 1,5 %/ o,3% / w wodzie / w mleku bez laktozy a moze w mleku sojowym? I czy moge pic shake zarowna w dni treningowe i jak i nie [...]
[...] - kortyzol. Po co Ci tyle cardio? redukujesz? No i jak Ty chcesz robić formę na słodyczach i niedojadaniu? Liczysz kalorie, trzymasz się makrosów? Spożywasz zdrowe białko, węglowodany i tłuszcze? Jestem na redukcji, cardio robię by spalić Kcal spożyte z śmieciowego jedzenia, a po za tymi słodyczami staram się jeść zdrowo i patrzę na białko ale [...]
[...] jest je obcinać nawet do 15% jeśli tego wymaga redukcja niż robić to z wegli. Jest cała masa badań szczególnie się to tyczy kobiet i syndromu reds, gdzie to właśnie węglowodany silniej stymulowały powrót gospodarki hormonalnej do normy. Widziałem też badanie porównujące poziomy testosteronu i osób na dietach low fat i low carb, gdzie [...]
Cześć! Najpierw rozpocząłbym od ułożenia diety i wyliczeniu odpowiedniej kaloryczności. Możesz skorzystać z poniższego kalkulatora: Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: [...]
Cześć! Jeżeli jesteś osobą skinny fat, która jadła 3,5 tysięcy kalorii i Twój trener zalecił Ci zejście o prawie 40% z kalorii byś zmniejszył swój brzuch, to zmień trenera. Jeżeli chcesz schudnąć, to zacznij od tego by wyliczyć odpowiednie zapotrzebowanie kaloryczne: http://www.sfd.pl/-t276436.html - Wzór na zapotrzebowanie kaloryczne.
[...] się z dwoma problemami, a raczej znaleźć dwa rozwiązania. Po pierwsze, chodzi o regularny dowóz pożywienia o charakterze energetycznym i budulcowym. Jak wiesz, materiałem budulcowym jest białko, a energię zyskujemy dostarczając węglowodany i tłuszcze. Warto przy tym pamiętać, że diety niskowęglowodanowe nie są najlepszym wyborem na masie.
Cześć! Jeżeli to jest Twój jedyny plan na redukcję to zmartwię Cię, ale nie zadziała. Samo wykonywanie interwałów bez treningu siłowego oraz odpowiedniej diety może narazić Cię na kontuzje. Na samym początku zacznij od obliczenia zapotrzebowania kalorycznego, wzór znajdziesz tutaj: http://www.sfd.pl/-t276436.html Gdy wyliczysz zapotrzebowanie [...]
Cześć! Na redukcji najważniejsze jest to jak się odżywiasz, a nie to czy zjesz żel w trakcie biegania. Aby redukcja była udana musisz spożywać mniej kalorii niż spalasz, dlatego zachęcam do obliczenia swojego zapotrzebowania ze wzrou, który masz tutaj -> http://www.sfd.pl/-t276436.html Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni [...]
[...] Kolejna sprawa to proporcje makroskładników (białko, węglowodany, tłuszcze). To jest coś co możesz śmiało w trakcie diety modyfikować, ale trzeba sobie ustawić jakiś punkt wyjścia. Na początek przyjmij 30% kalorii z białka, [...]
[...] lubisz chodzić 24/7 z wielkim wydętym brzuchem (bo zdrowe żarcie najczęśćiej ma ogromną objętość w stosunku do kalorii) Jak masz dużo kalorii do przejedzenia to polecam: - węglowodany proste, bo mocno podbijają apetyt - szybko podnoszą cukier, a więc też szybko ten cukier spada i człowiek ma ochotę na więcej - jak ktoś chce się odchudzać to [...]
Dremor - nie musisz mi mówić ja kocham tłuszcz ale na redukcji zjadałem 2kg owoców i inne ;-) po prostu nie widzę sensu zjadania np 700g węgla byle tylko pokryć makro jak to robi większość a potem chorują na flaki ;-) 99% ludzi będzie świetnie reagować na węglowodany - grunt by z nimi nie przesadzać. I nie zakwaszać organizmu.
niestety daleko mi do takiego experymentu aby na redukjci spozywac 12-20% kcasl z bialka -> te ~<150g 2x tyle tak inaczej to wyglada przy spozyciu wegli - kiedy jest duzo kcal wlasnie z nich zapasy glikogenu pelne nie koniecznie trezba sie obwaiac o straty miecha wtedy mozna zjesc mniej bialka ale na redukcji obawialbym sie zejsc do ~2g czy [...]